Your Bag

Şərab növləri hansılardır və onları necə düzgün seçmək olar

Şərab növləri hansılardır və onları necə düzgün seçmək olar
25 Feb, 2023

Şərab dünyanın ən qədim içkilərindən biridir, bir çox nəsillər tərəfindən sevilir və təqdir edilir. Üzümü qıcqırmaqla yaradılmışdır və hər biri özünəməxsus xassələri və xüsusiyyətləri olan çoxlu növlərə malikdir.

Bütün şərabları üç əsas kateqoriyaya bölmək olar: qırmızı, ağ və çəhrayı (rose). Qırmızı şərab qırmızı üzüm sortlarından hazırlanır, zəngin dadı və ətri var. Ağ şərab isə öz növbəsində ağ üzümdən hazırlanır və daha yüngül, təravətli dada malikdir. Bir çox insanlar Rose şərabının ağ və qırmızı üzümün qarışığı olduğunu düşünür, lakin bu şərabların çoxu üzüm şirəsinin qabıqları ilə təmasda olmasından hazırlanır. Qırmızı şərabı ağ ilə qarışdırmaq yalnız çəhrayı şampan hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər. 

Bundan əlavə, şərablar şirinliyi və gücü ilə fərqlənə bilər. Məsələn, quru şərabda şəkər azdır və yarı şirin, şirin şərabdan daha aydın dada malikdir. Şərabın gücü bölgəyə və istehsalçıya görə də dəyişə bilər. Şərabların tərkibində spirt adətən 9-16% təşkil edir, lakin 20% kimi də ola bilər.

Şərabdan tam həzz almaq istəyirsinizsə, şərab və yeməyin düzgün birləşməsini seçmək çox vacibdir. Məsələn, qırmızı şərab ət və pendirlə, ağ şərab isə balıq və quş əti ilə idealdır. Roze şərabı yüngül qəlyanaltılar və salatlarla yaxşı gedir.

Bundan əlavə, şərabın mənşə bölgəsini nəzərə almaq vacibdir. Məsələn, İtaliya, Fransa və ya İspaniyadan gələn şərablar öz xüsusiyyətlərinə malikdir və eyni mətbəxin yeməkləri ilə mükəmməl birləşə bilər.

Nəticə olaraq, şərab çox müxtəlif çeşidlərə və xüsusiyyətlərə malik heyrətamiz bir içkidir. Tam həzz almaq üçün şərab və yeməyin düzgün birləşməsini seçmək, həmçinin şərabın mənşəyi bölgəsini nəzərə almaq lazımdır. Eyni zamanda, sağlamlığa mənfi təsir göstərməmək üçün şərabı normada, mülayim şəkildə istehlak etmək vacibdir. Şərabın normada içilməsi hətta orqanizmə faydalı təsir göstərə bilər, çünki üzümün tərkibində immun sistemini gücləndirməyə və qocalmanı yavaşlamağa kömək edən antioksidanlar və polifenollar kimi faydalı maddələr var.

Şərabın təkcə içki deyil, həm də mədəniyyət olduğunu xatırlamaq lazımdır. Müxtəlif növ şərabların tədqiqi və dadına baxmaq üfüqlərinizi genişləndirməyə və bu gözəl içkinin əsl dadından və ətrindən həzz almanıza kömək edəcək maraqlı və əyləncəli proses ola bilər.